تهویه هوشمند

فراهم کردن یک سیستم تهویه مطبوع در خانه و یا محیط کار از اهمیت بالایی برخوردارمی­باشد؛ چرا که اشخاص، ساعات زیادی را در این دو محیط­ سپری می­کنند. از سوی دیگر، سیستم تهویه هر خانه از بخش­هایی است که منابع انرژی مانند برق، آب و یا گاز بیش از سایر قسمت­ها مورد استفاده قرار می­گیرد. بنابر این دو دلیل، هوشمندسازی سیستم تهویه از اهمیت ویژه­ای برخوردار خواهد بود. در این مقاله، شما را با سیستم تهویه هوشمند آشنا خواهیم کرد. خواهید دید که یک سیستم تهویه هوشمند تا چه اندازه کیفیت زندگی شما را ارتقا می­بخشد.

برای درک بهتر مزایای هوشمندسازی، بهتر است ابتدا سیستم­های تهویه غیرهوشمند که در ایران بسیار پرکاربرد است را بشناسیم. پس از آن، بررسی می­کنیم که هوشمندسازی چگونه باعث ارتقا عملکرد این سیستم­ها خواهد شد.

فن کوئل یکی از تجهیزاتی است که در مکان­های اداری و یا مسکونی به جهت سرمایش و یا گرمایش به کار می­رود. فن کوئل فقط حرارت و برودت مورد نیاز را تأمین می‌کند و هوای تازه توسط هوارسان مرکزی و به وسیله­ی کانال‌های توزیع هوا در سطح محل منتشر می‌گردد تا تهویه مناسب در محل مورد نظر انجام گیرد. در این حالت میزان بار سرمایی وگرمایی توسط ترموستات به­کار رفته در فن کویل و با خاموش و روشن شدن فن تنظیم می‌گردد.

یکی دیگر از تجهیزات کاربردی جهت گرمایش ساختمان­های اداری و منازل مسکونی، پکیج­ها هستند. پکیج با استفاده از گرمایش از کف و یا رادیاتور می­تواند باعث گرم شدن محیط شود. تمامی پکیج­ها مجهز به یک ترموستات به جهت تنظیم دمای آب و یا دمای محیط هستند.

اسپلیت یونیت یا کولر گازی جهت سرمایش و گرمایش خصوصا در نواحی معتدل و شرجی مورد استفاده قرار می­گیرد. این تجهیز، در واقع تهویه مطبوع را حاصل می‌کند، زیرا هم رطوبت و دما را کاهش می‌دهد و هم با داشتن فیلتر، ذرات معلق در هوا را از هوای اتاق جدا می‌کند. چرخه انتقال گرما در برخی کولرهای گازی می‌تواند معکوس شود و از آن می‌توان به عنوان بخاری نیز استفاده کرد. تمامی کولرهای گازی مجهز به ترموستات بوده که براساس آن می­توان تنظیمات دلخواه را متناسب با شرایط محیط اعمال کرد.

از سیستم­های تهویه رایج در ایران، می­توان سیستم جریان مبرد متغیر VRF را نیز نام برد. مانند اسپلیت‌ها سیستم VRF هم، از مبرد برای خنک کردن و گرم کردن استفاده می‌کند. نرخ جریان مبرد ورودی در سیستم VRF می تواند متغیر باشد. به این ترتیب با تغییر نرخ جریان مبرد، به­راحتی امکان کنترل دمای هر فضا، بطور جداگانه وجود خواهد داشت.

در بسیاری از مناطق مرکزی که آب و هوای گرم و خشک را تجربه می­کنند، هنوز هم استفاده از کولر آبی بسیار رایج و متداول است. هرچند با پیشرفت تکنولوژی شاهد جایگزینی این وسیله خواهیم بود، اما در حال حاضر می­بایست تا حد امکان سیستم موجود را ارتقا بخشید.

تمامی این سیستم­های تهویه غیرهوشمند، در بسیاری از موارد برای افراد دردسرهایی را به همراه دارد. به عنوان مثال، افراد زمان زیادی را برای تنظیمات دما تلف می­کنند. هم­چنین، به دلیل ناکارآمدی این سیستم­ها، اتلاف انرژی زیادی صورت گرفته و هزینه زیادی از این بابت به کاربران تحمیل خواهد شد.

با هوشمند کردن سیستم­های تهویه، می­توان تمامی پارامترهای اصلی و فرعی را به راحتی کنترل کرد. در یک سیستم تهویه، کنترل خاموش/روشن، تنظیم دما، انتخاب مود عملکردی سرمایش/گرمایش/اتوماتیک و تنظیم دور فن از پارامترهای اصلی محسوب می­شوند.

یکی از تجهیزات کاربردی در هوشمندسازی سیستم تهویه، کلید هوشمند کولر آبی است. این کلید، گزینه مناسبی برای کنترل روشن/خاموش، پمپ آب و دور موتور یک کولر آبی می­باشد؛ به­نحوی که شما قادر به تنظیم تمامی این پارامترها، از راه دور خواهید بود.

سیستم های تهویه هوشمند می توانند به راحتی برآورد کنند که چه مقدار از گرما یا هوا را به هر قسمت از ساختمان ببرند. این امکان، با نصب چند ترموستات هوشمند در مکان­های مختلف خانه به کاربر داده می­شود تا دمای هر قسمت از خانه را به طور جداگانه و براساس نیاز خود و حتی طبق یک زمان­بندی مشخص کنترل کند. تمامی این اقدامات، علاوه بر تنظیمات دستی، به صورت خودکار و از راه دور نیز قابل انجام می­باشد.

همان­طور که گفته شد، اکثر تجهیزات سرمایشی و گرمایشی، خود، مجهز به ترموستات هستند. شاید این سوال برای شما پیش بیاید که با این وجود چه نیازی به ترموستات هوشمند است؟ در بسیاری از مواقع در این تجهیزات از ترموستات آنالوگ استفاده می­شود. معمولا این نوع ترموستات­ها خطای بسیار بالایی دارند و همین امر موجب می­شود تا سیستم، کارآیی پایینی داشته باشد. در بهترین حالت، اگر از ترموستات­های دیجیتال در تجهیزات استفاده شده باشد، هرچند خطای کمتری نسبت به مشابه آنالوگ خود دارند اما در نهایت غیرقابل کنترل خواهند بود. به طور مثال، شما با داشتن یک سیستم تهویه هوشمند، به راحتی می­توانید قبل از بازگشت از محل کار به خانه، محیط را در دمای مطبوع قرار دهید. قابلیت کنترل دما در سیستم­های تهویه هوشمند علاوه بر افزایش آسایش و رفاه، باعث صرفه جویی در انرژی نیز خواهد شد.

هوشمندسازی سیستم تهویه، محدود به نصب ترموستات هوشمند نیست. در کولرهای گازی که مجهز به ترموستات مناسبی هستند، با نصب یک رابط کنترل مادون قرمز(IR-Bridge) می­توانید ترموستات تجهیز را از راه دور کنترل کنید. با این روش تمامی پارامترهای کنترلی اصلی(خاموش/روشن، دما و…) و فرعی(جهت چرخش هوا و …) کولر گازی قابل تنظیم خواهند بود.

یکی دیگر از تجهیزات خانه هوشمند که در سیستم تهویه و روشنایی هوشمند نقش موثری خواهد داشت، کنترل هوشمند پرده برقی است. این تجهیز در کنار یک ترموستات هوشمند و به همراه یک سنسور،  شما را همزمان از نور طبیعی خورشید برای روشنایی محیط و از گرمای آن بهره­مند خواهد کرد.

علاوه بر تمامی امکانات بالا، با هوشمندسازی سیستم تهویه، شما قادر خواهید بود تا دمای ساختمان را بر اساس یک جدول زمانی کنترل کنید. به این معنا که خانه شما، بر اساس زمان­بندی مشخص و از پیش تعیین شده در ساعات خاصی از روز با تنظیم کردن سیستم گرمایشی گرم و در بقیه ساعات با فعال کردن سیستم سرمایشی سرد شود. این امکان در فصولی مانند پاییز و بهار که هوا بسیار متغیر است، بسیار کاربردی خواهد بود.

از سوی دیگر اگر در منزل خود، علاوه بر سیستم تهویه هوشمند، از سیستم روشنایی هوشمند نیز استفاده می­کنید، به راحتی از طریق یک اپلیکیشن به صورت یکپارچه هر دو سیستم را کنترل نموده و با اعمال فرامین ترکیبی بیش از پیش احساس راحتی را تجربه می­کنید. واضح است که این کار تا چه اندازه باعث صرفه­جویی در مصرف انرژی شده و هزینه قبوض شما را به شدت کاهش می­دهد.

در خانه هوشمند بر اساس سنسورها و عملگرها و کنترلرهایی که در بخش­های مختلف تاسیسات نصب گردیده، می­توان در قسمت­های مختلف و به خصوص در اپلیکیشن انواع الگوریتم­ها و سناریوهای کنترلی را پیاده­سازی نمود. در اکثر سناریوهای کنترلی، نقش تنظیم سیستم تهویه مطبوع مشهود می­باشد. به عنوان نمونه سناریوهای زیر را مشاهده کنید.

سناریوی ورود

این سناریو شرایط مطلوب قبل از حضور در خانه را فراهم می­کند.  فرض کنید خارج از منزل هستید و پس از یک روز سخت کاری قصد دارید به منزل برگردید. دوست دارید در ابتدا که وارد می­شوید، سونا و جکوزی در دمای مناسب آماده باشند تا بتوانید خستگی یک روز کاری را از تن خارج نمایید، سپس در منزلی با دمای مناسب و مطبوع به استراحت بپردازید. با تعریف این سناریو کلیه این امور با لمس یک آیکون به صورت اتوماتیک انجام می­شود.

سناریوی خروج از ساختمان

ایجاد دمای مطلوب در هنگام خروج و تعریف دمای مطلوب در هنگام عدم حضور در منزل ( به جهت ذخیره سازی انرژی ) در این سناریو انجام می­شود.

سناریوی تنها در خانه

در برخی موارد که کودکان و یا سالمندان تنها در خانه می­مانند و قادر به تنظیم سیستم تهویه نمی­باشند، کاربر با فعال کردن این سناریو دمای مطلوب را با توجه به عادات آن­ها و نوع آب وهوا که ممکن است به طور ناگهانی تغییر کند، برایشان فراهم کرده و خود بدون دغدغه به انجام امور روزمره می­پردازد.

سناریوی ورزش

در این سناریو کاربر با توجه به نوع فعالیت ورزشی و زمان انجام تمرینات، سیستم تهویه هوشمند را بر اساس دماهای مورد نظر در بازه­های زمانی دلخواه و مطلوب تنظیم می­کند.

سناریوی سفر

فرض کنید شما به یک مسافرت رفته­اید و جهت جلوگیری از اتلاف انرژی سیستم سرمایشی/گرمایشی خانه را خاموش نموده­اید. با فعال کردن این سناریو می­توانید از چند ساعت قبل از ورود به خانه، سیستم را روشن نموده و دمای مطلوب را به هنگام حضور در منزل تجربه کنید.

سناریوی خواب

پس از صرف شام و رفتن مهمانان، موقع استراحت فرا می­رسد. تنها کافی است به اتاق خواب مراجعه کرده و در تخت دراز بکشید و تنظیم دمای سیستم تهویه را به خانه هوشمند بسپارید. این سناریو به گونه­ای تعریف می­شود که در ابتدای شب دمای اتاق کمتر بوده و در نیمه­های شب که شما به خواب عمیق فرو رفته­اید و حرارت بدن کمتر می­شود، دمای اتاق به میزان مطلوب بیشتر شود و یک خواب راحت را برای شما به ارمغان آورد.

سناریو مراقبت از کودک

با تعریف این سناریوی کنترلی می­توان از فرزندان به ویژه آن­هایی که موقع خواب پتو را از روی خود کنار می­زنند، مراقبت کرد و دمای اتاق کودکان را با توجه به نوع عاداتشان تنظیم نمود و از بیمار شدن آن­ها به دلیل سردی هوا جلوگیری کرد.

در نهایت امکان تعریف سناریو های کنترلی متفاوت (روز و شب) ، ایجاد دمای مطلوب با کاربری­های متفاوت ( خواب , بعد از حمام , آرایش , استراحت و ….)، راه­اندازی فن­های تخلیه هوا بسته به نوع کاربری ( هنگام طبخ غذا، صرف صبحانه، شستشوی ظروف و یا نظافت ) وجود داشته و از این طریق سیستم سرمایش و گرمایش به حالت صرفه جویی می رود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *